Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Boże Narodzenie w Gołębiu: „aby nie było jednej potrawy za mało”

Czytaj dalej
Fot. Polona/domena publiczna
Małgorzata Szlachetka

Boże Narodzenie w Gołębiu: „aby nie było jednej potrawy za mało”

Małgorzata Szlachetka

Na Wigilię ryby z jeziora Gruszka i racuchy. Była i słoma leżąca w izbie do drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia. Potem stawała się wyściółką miejsc, gdzie kury wysiadywały jaja.

O tym, jak kiedyś wyglądała Wigilia i Boże Narodzenie w Gołębiu pod Puławami opowiada nam Małgorzata Daniłko z Lublina. Na wstępie jednak mówi o tym, skąd jest jej rodzina.

- Mój dziadek był gołębiakiem. Ożenił się z dziewczyną z Wólki Gołębskiej, wsi oddalonej o 5 kilometrów od Gołębia - precyzuje pani Małgorzata.

Dziadek Kazimierz, rocznik 1929, miał na nazwisko Zamojski, a Zamojscy w Gołębiu byli od dawna. Według legendy ten ród zaczął się, kiedy nieślubny syn Jana Zamoyskiego przypłynął do Gołębia razem z flisakami i zakochał w pannie z domu Kursa. A potem wzięli ślub i żyli razem długo i szczęśliwie.

Przeczytaj o dawnych świątecznych zwyczajach w Gołębiu. Niektóre przetrwały, inne odeszły do historii

Pozostało jeszcze 91% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa promocyjna

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

Małgorzata Szlachetka

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.kurierlubelski.pl

Wakacje 50% taniej!

Wakacje 50% taniej!

55,00 110,00

Zabierz ze sobą prenumeratę cyfrową na wakacje! Kurier Lubelski online oraz w wersji PDF na 90 dni 50% taniej!

Kup teraz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.