Cuda do zjedzenia. Jak powstają smakowite dzieła sztuki
Wiesław Kucia tworzy prawdziwe eksponaty z ciasta na chleb czy z czekolady. Z całej Polski do Lublina przyjeżdżają pasjonaci piekarnictwa i cukiernictwa, aby uczyć się w jego Szkole Artystycznej.
Tak jak garncarz robi swoimi rękami coś z gliny, to piekarz artysta tworzy eksponaty z ciasta - wyjaśnia Wiesław Kucia, który prowadzi w Lublinie swoją Szkołę Artystyczną.
Do wypieków piekarniczych można użyć ciasta martwego (czyli bez drożdży), gdzie bazę stanowi tylko mąka, woda, sól albo ciasta żywego, który zawiera drożdże, ale także dodatki jak np. kakao, czekolada.
- Z tych ciast możemy stworzyć np. przepiękne skrzypce, globusy, nawet komputer, rower, samochód. Tak naprawdę, cokolwiek się wymarzy. Oczywiście wchodzą w to również chleby okolicznościowe, bagietki, sploty artystyczne na bazie chałki czy bułki - wylicza Wiesław Kucia.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień