Cuda do zjedzenia. Jak powstają smakowite dzieła sztuki

Czytaj dalej
Fot. Małgorzata Genca
Gabriela Bogaczyk

Cuda do zjedzenia. Jak powstają smakowite dzieła sztuki

Gabriela Bogaczyk

Wiesław Kucia tworzy prawdziwe eksponaty z ciasta na chleb czy z czekolady. Z całej Polski do Lublina przyjeżdżają pasjonaci piekarnictwa i cukiernictwa, aby uczyć się w jego Szkole Artystycznej.

Tak jak garncarz robi swoimi rękami coś z gliny, to piekarz artysta tworzy eksponaty z ciasta - wyjaśnia Wiesław Kucia, który prowadzi w Lublinie swoją Szkołę Artystyczną.

Do wypieków piekarniczych można użyć ciasta martwego (czyli bez drożdży), gdzie bazę stanowi tylko mąka, woda, sól albo ciasta żywego, który zawiera drożdże, ale także dodatki jak np. kakao, czekolada.

Wiesław Kucia. Ma swoją akademię, jest taż wielokrotnym uczestnikiem i laureatem krajowych i międzynarodowych konkursów w piekarstwie artystycznym.
kucia.com.pl

- Z tych ciast możemy stworzyć np. przepiękne skrzypce, globusy, nawet komputer, rower, samochód. Tak naprawdę, cokolwiek się wymarzy. Oczywiście wchodzą w to również chleby okolicznościowe, bagietki, sploty artystyczne na bazie chałki czy bułki - wylicza Wiesław Kucia.

Pozostało jeszcze 83% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Gabriela Bogaczyk

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.kurierlubelski.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.