Dania na wigilijnym stole smakują tradycją i miłością [PRZEPISY]

Czytaj dalej
Fot. 123RF
Katarzyna Sklepik

Dania na wigilijnym stole smakują tradycją i miłością [PRZEPISY]

Katarzyna Sklepik

Na wielkopolskich stołach od stuleci królowały grzyby i kasze. Później do menu dołączyły ryby i potrawy z nich. Czerwony barszcz z uszkami przybył do nas niedawno

Zwykłemi potrawami corocznie przynajmniej w liczbie 9, w stanie wyższym używane-mi są: zupa migdałowa, kluseczki z sosem, karp na szaro, szczupak z szafranem, andróty z makiem albo kluski z miodem i makiem, suszone gruszki i śliwki gotowane, grzybki na sucho na oleju smażone, groch biały i karaski w oleju tretowane (smażone) z kapustą. Lud wiejski kontentuje się „siemieniu-chą”, to jest zupą z siemienia konopnego, kaszą jaglaną, kapustą z grzybkami, grzybami w oleju smażonemi i kluskami z makiem - pisał o XIX-wiecznej wielkopolskiej wigilii wybitny polski etnograf Oskar Kolberg.

I dodawał: - Kolacyją się je, jak gwiazda na niebie się pokaże. Dają na stół dziewięć potraw. Są niemi: polewka z maku, groch polny kraszony olejem, kapusta kraszona olejem, grzyby suszone z olejem, śledź czasem smażony w oleju, kluski z jagłami, kluski słodkie z makiem, gruszki suszone i jabłka. Bogatsi nadto jedzą ryby.

Dzisiejsza poznańska wieczerza wigilijna - choć sięga do regionalnych potraw - trochę się zmieniła. W największym stopniu to skutek powojennych migracji ludności. Tak na niektóre wielkopolskie stoły trafiła kutia, potrawa z pszenicy i miodu. Choć jest jedną z najstarszych wigilijnych potraw, wcześniej była jadana na wschodnich rubieżach kraju. Do dziś toczy walkę o prym na stole z wielkopolskimi makiełkami.

Karp, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii, na świątecznym stole regularnie zaczął pojawiać się dopiero po II wojnie światowej. Jeśli mowa o rybach, nie sposób nie wspomnieć o świątecznym śledziu. Sałatka śledziowa z cebulą i jabłkiem, śledź w śmietanie, w oleju, marynowany - pod każdą postacią ceniony na naszym wigilijnym stole.

Najbardziej popularny na wielkopolskim stole jest makowiec - z ciasta drożdżowego i masy makowej. Według ludowych wierzeń, mak miał zapewnić szczęście, a „dziewczyny tarły mak na Wigilię, aby rychło wyjść za mąż”. Nie sposób przy Wigilii nie wspomnieć o piernikach - dawniej symbolu dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.

Dziś gospodynie znów coraz częściej sięgają po tradycyjne przepisy i decydują się nie tylko na samodzielne przyrządzanie ryb czy zupy, ale i pieczenie pierników, a nade wszystko makowca. To drożdżowe ciasto, z makowym nadzieniem wymaga czasu i cierpliwości. Nawet jeśli kupi się gotową masę makową, nie przyspieszy się procesu garowania ciasta, nadal też trzeba chronić je przed przeciągami.

Doświadczone gospodynie mają swoje triki pozwalające uformować makowce w zgrabne roladki lub te pozwalające zapobiec pękaniu rosnących wypieków. Warto popytać, zapisać, zastosować. Makowce przygotowywane w pośpiechu i nerwowej atmosferze nie udają się. Ale wypiekane w jednej kuchni wspólnie z przyjaciółką, to okazja do chwili wytchnienia i kontemplacji w przedświątecznej gonitwie.

Dania na wigilijnym stole smakują tradycją i miłością [PRZEPISY]
Dania na wigilijnym stole smakują tradycją i miłością [PRZEPISY]
Katarzyna Sklepik

Przeżyłam dwunastu ministrów edukacji, na kolejnych reformach oświaty zjadłam zęby. Sama jestem wyedukowana bardzo gruntownie, bo co roku na nowo zdaję maturę, o pomniejszych egzaminach już nie wspominając. Znam problemy nauczycieli, rozumiem kłopoty uczniów.
Na co dzień towarzyszy mi czarna kawa. Jeśli dodatkiem do niej będzie wolna chwila, muzyka Czesława Niemena, szczypta poezji i czekolada nadziewana marcepanem, wiem, że to jest dobry dzień.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.kurierlubelski.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.