Im krótszy skład, tym lepsze pieczywo
O chlebie rozmawiamy z dr inż. Anną Wirkijowską z Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Czy warto jeść pieczywo?
Od zarania dziejów pieczywo było fundamentem naszej diety, stąd też znajduje się u podstawy piramidy zdrowego żywienia. W zeszłym roku, Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową piramidę. Zdegradował produkty zbożowe przesuwając je piętro wyżej, stawiając na owoce i warzywa. W ten sposób chciał zasygnalizować, że jemy ich za mało.
Jednak to posunięcie wzbudziło dużo kontrowersji wśród żywieniowców, ponieważ owoce i warzywa zawierają głównie wodę.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień