Jedni kończą już siać, a inni dopiero zbierać

Czytaj dalej
Fot. Mariusz Kapala
Agata Wodzień-Nowak

Jedni kończą już siać, a inni dopiero zbierać

Agata Wodzień-Nowak

Jeszcze w ubiegłym tygodniu rolnicy kończyli zbierać z pól zboża. W wielu miejscach długo nie sprzyjała temu pogoda. Teraz aura sprzyja zasiewom.

- Plony, z tego co mówią rolnicy, są słabsze niż na początku oczekiwano - mówi Marek Radzi-mierski z Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego w Przysieku.

- Deszcz przyszedł za późno - wskazuje doradca i przypomina suchą wiosnę. Na osłabienie kondycji roślin wpływały grzyby rozwijające się na martwej tkance.

- Rośliny zbożowe poradziły sobie z panującymi warunkami lepiej, ale rzepaki słabo. Nawet z trzech ton z hektara rolnicy byli zadowoleni - mówi Radzimierski. Dobrych zbiorów należy spodziewać się jesienią - ziemniaków, buraków czy kukurydzy.

Tam, gdzie pole można było przygotować wcześniej, bo pogoda pozwoliła zebrać wcześniejszy plon, teraz już wykiełkował rzepak. W niektórych częściach regionu jeszcze trwa jego wysiew. - Pogoda dla rzepaku panuje bardzo dobra, gleba jest wilgotna, a większość rolników już go posiała - wskazuje specjalista z KPODR. O ile aura może być teraz powodem do zadowolenia, to problemem, który spędza sen z powiek plantatorów oleistej rośliny jest śmietka. Rolnicy zauważyli jej liczne występowanie. Gospodarze naliczyli nawet 15-20 osobników w ciągu doby.

Przypomnijmy że rzepak ozimy powinno się siać na ok. 10 tygodni przed zimowym zatrzymaniem wegetacji, czyli w województwie kujawsko-pomorskim 20-25 sierpnia.

„Wczesny siew i długi okres wegetacji rzepaku sprzyjają rozwojowi chwastów”, piszą o uprawie rzepaku ozimego Maria Sikora i Roman Podolski na stronie KPODR. Wskazują, że „dość częstym błędem jest brak głęboszowania lub bardzo płytka orka siewna, przy jednoczesnym używaniu ciężkiego sprzętu rolniczego”.

Agata Wodzień-Nowak

Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej. 


O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?


Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:



  • rolnictwo,

  • żywność,

  • ogrodnictwo,

  • społeczność wiejska.


Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.


Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.


Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.


Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.


Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?


Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.


Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.


Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.


To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.


O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].


Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej


Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.


Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję  rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi. 


Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy. 

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.