Jedzielnia, czyli poznańskie restauracje wychodzą z lokali i zapraszają na pyszne dania w cenie nie wyższej niż 10 zł
Jedzielnia to projekt, który łączy restauratorów i poznaniaków w atrakcyjnych miejscach miasta. W ciągu trzech sobót zaserwowali około 2500 porcji ponad 60 różnych dań, a przed nami kolejne takie spotkania. Zasada jest jedna - danie nie może kosztować więcej niż 10 zł.
W 2018 roku Jedzielnia zapraszała mieszańców Poznania na targowiska, na których kucharze z zaproszonych restauracji przyrządzali swoje specjały.
Od maja do września Jedzielnia odwiedziła pięć targowisk: na placu Wielkopolskim, na Świcie, na rynkach Łazarskim, Wildeckim i Jeżyckim. Przez pół roku - podczas spotkań Jedzielni - zaprezentowało się 25 restauracji, a kucharze wydali ponad 3000 porcji.
Każda restauracja biorąca udział w projekcie może zaprezentować 3-4 dania. Żadne z nich nie może być jednak droższe niż 10 złotych. Wśród wystawców znajdują się też kawiarnie i cukiernie.
Jedna sobota w miesiącu - zaczynając od maja i kończąc jesienią (w zależności od pogody) - zaczyna się w Poznaniu pod hasłem „Jedzielnia”.
Ruszyliśmy w miasto
Jedzielnia pojawia się w miejscach, które poznaniacy lubią najbardziej. W tym roku odbyły się już trzy spotkania, podczas których białe namioty z szefami kuchni stały na rynkach Wildeckim, Łazarskim oraz w parku w Starym Korycie Warty.
- W tym czasie szefowie kuchni zdążyli wydać około 2500 porcji dań. I choć staramy się działać lokalnie, mamy już swoich fanów, którzy od soboty do soboty przychodzą spróbować nowych potraw
- mówi Michał Czajka z Jedzielni.
Kuchnie świata pod jednym dachem
Poznań coraz częściej przyciąga turystów dobrą kuchnią i regionalnymi smakami, natomiast poznaniacy nadal najczęściej raczej wybierają niedzielny obiad w domu niż na mieście.
- Chcemy pokazać im, że w każdej dzielnicy Poznania można znaleźć ciekawe kulinarne miejsca na każdą kieszeń. Zapraszamy różne restauracje i za każdym razem są to nowi partnerzy - wyjaśnia Michał Czajka.
I tak za 10 złotych spróbować można było pyry z gzikiem z restauracji Hyćka, czy pierogi z pierogarni Niebo w Gębie.
- Warto wychodzić do ludzi, poznawać opinie i prezentować to, co mamy najlepszego. Na Jedzielni gotowaliśmy placki ziemniaczane i bigos staropolski z dziczyzną
- mówi Lidia Brauza-Marek, właścicielka restauracji Pod Niebieniem.
W ramach akcji można też spróbować wielu dań szeroko rozumianej kuchni azjatyckiej i tandoor indyjski z Restauracji Hatti, czy włoskiego makaronu.
- Serwowaliśmy różne specjały kuchni włoskiej, wśród nich między innymi pizzę portafoglio i kilka rodzajów makaronu. Jedzielnia podarowała nam dużo wrażeń - opowiada Ewelina Spochacz-Przygocka z restauracji Forni Rossi.
- Chcemy, by każdy, kto do nas przyjdzie, mógł spróbować więcej niż jednej potrawy. Zapraszamy restauracje z różnymi typami kuchni i zdajemy sobie sprawę, że niejednokrotnie wybór jednego z kilkunastu świetnych dań byłby bardzo trudny. U nas nie trzeba wybierać. Można próbować do woli - tłumaczy Marta Jankowiak, producentka Jedzielni.
W sobotę, 24 sierpnia na Starym Rynku (przy ul. J. B. Quadro) od godz. 12 do 18 siedem restauracji i jedna kawiarnia będą serwować dania kuchni gruzińskiej, azjatyckiej, indyjskiej i różne wydania kuchni polskiej. Dla gości kucharze przygotowali około 20 różnych dań w cenie nie przekraczającej 10 złotych. Jakie restauracje będą przedstawione tym razem? To tajemnica.