Grażyna Antoniewicz

Ma charakterystyczny biały ogon i głowę oraz duży, żółtawy dziób. Fasynujący orzeł bielik

Ma charakterystyczny biały ogon i głowę oraz duży, żółtawy dziób. Fasynujący orzeł bielik
Grażyna Antoniewicz

Niewielu miało szczęście go widzieć, a mimo stałego trendu wzrostowego, to ciągle nieliczny gatunek lęgowy. W Polsce żyje około 1-1,4 tys. par bielika. W Europie występuje głównie w różnego typu lasach, w pobliżu jezior, szerokich dolin rzecznych i nad morzem.

Ten największy gniazdujący w Polsce ptak drapieżny osiąga do 2,5 metra rozpiętości skrzydeł, a wagę do 6 kg.

Ze względu na rozmiary, ptaki te budują spore gniazda, użytkowane przez wiele lat. Po kilku sezonach lęgowych mogą już sporo ważyć - mówi Karolina Lubińska z Parku Narodowego „Bory Tucholskie”. - Bieliki regularnie przystępują do lęgów na obszarze naszego Parku. Gniazda są pod stałą kontrolą Służby Parku, co roku śledzimy ich sukces lęgowy.

Pozostało jeszcze 90% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Grażyna Antoniewicz

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.kurierlubelski.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.