Najprostsze ciasta na świecie

Czytaj dalej
Fot. Fot. Michal Pawlik / Polskapresse
Ania Starmach

Najprostsze ciasta na świecie

Ania Starmach

W mojej pracy mam do przekazania jedną zasadniczą myśl: GOTOWANIE TO FRAJDA! Nie bójcie się gotować, piec, smażyć, marynować, wałkować, wyrabiać i siekać!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Warto eksperymentować, warto nawet czasem się potknąć (coś przypalić czy przesolić), aby następnym razem wiedzieć, jak błędu uniknąć! Dziś przed wami krótki kurs pieczenia, czyli przepisy na ciasta, które nie mogą się nie udać! Powodzenia i smacznego!

Najłatwiejsze ciasto z jabłkami

Składniki: 250 g mąki tortowej, 50 g cukru,150 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli. Farsz: 6 jabłek, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki masła, 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, przysmażamy na maśle, dodajemy cukier, cynamon i dusimy ok. 20 min. Składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce ok. godzinę.
Następnie ciasto cienko wałkujemy, na środku rozwałkowanego ciasta odrysowujemy od talerza okrąg, w to miejsce przekładamy podsmażone jabłka. Nadmiar ciasta zawijamy do środka. Ciasto przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 45 minut

Ciasto czekoladowe

Składniki: 250 g gorzkiej czekolady, 280 g masła, 250 g drobnego cukru, 75 g mąki, 3 jaja, pół szklanki wody
Przygotowanie: Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni

Gruszki pod kruszonką

Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki, 250 g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka śmietany, kruszonka: 150 g mąki, 75 g masła, 75 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 6 gruszek, 4 łyżki brązowego cukru, 1 garść rodzynek
Przygotowanie: Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki, cukier skartelizuj na patelni, dodaj owoce, smaż przez 10 minut. Składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę, przechowuj w lodówce. Po około godzinie wyłóż nim dno tortownicy, ułóż na nim gruszki, posyp rodzynkami. Składniki kruszonki wymieszaj, posyp nią wierzch ciasta. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.