Nowe smaki, spotkania przy stole i dobra kuchnia. Zaczął się Restaurant Week

Czytaj dalej
Fot. Adrian Tomczyk
Piotr Nowak

Nowe smaki, spotkania przy stole i dobra kuchnia. Zaczął się Restaurant Week

Piotr Nowak

Osiemnaście dni - tyle czasu będziemy mieli na zapoznanie się z menu uczestników Restaurant Week w Lublinie. W festiwalu bierze udział 17 restauracji. Inauguracja odbyła się w Legendach Miasta w hotelu Ibis Styles.

Festiwal, który ma rozpromować najlepsze dania lubelskich chefów powraca z nową energią. Po trudnym dla branży gastronomicznej 2020 r. restauracje chcą przyciągnąć smakoszy swoimi specjałami.

W taki też sposób zaprezentowała się w czwartkowy wieczór kuchnia Legend Miasta. Podczas kolacji dla ambasadorów Restaurant Week można było wybierać dwóch menu: rybnego i mięsnego. Każde menu z trzema daniami. Spotkanie przy festiwalowym stole zdominowały rozmowy o minionym roku. Która restauracja przetrwała? Która zamknęła swoje podwoje?

W końcu górę wzięły dyskusje o nowych smakach. Która burgerownia ma najlepsze mięso? Gdzie jest najlepszy street food? Czy w Lublinie jest miejsce na kolejną meksykańską knajpę? Czy byłaś tu? Czy jadłeś tam? Czasem za odpowiedź wystarczyła skrzywiona mina. Innym razem wymianę zdań kwitowało zgodne: "Musimy się tam wybrać".

W tym czasie na stół wjeżdżały kolejne dania. Bohaterem pierwszego menu był pstrąg w dwóch odsłonach: wędzonej i z bulionu, drugiego: żeberka BBQ i bycze jądro z boczniakiem. Na deser główne skrzypce grały lody z ananasem sous-vide. Wszystkie dania zostały podane z ciekawymi dodatkami, które pięknie prezentowały się na talerzu.

Pierwsza kolacja w ramach Restaurant Week napawa optymizmem. Okazuje się , że po pandemii i związanych z nią zawirowaniach kuchnia trzyma poziom. Warto przypomnieć, że poza Legendami Miasta w festiwalu biorą udział: MOJO Kuchnia & Przyjaciele, Mandragora i Słodka Mandragora, Od Kuchni, Insomnia, 2 Pi er, 2 Pi er Sushi House, Niepospolita, Dwór Choiny, Sarzyński, Za Kulisami, Małe Indie, BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka, The Olive – Hotel Ilan, Bianco - Hotel Luxor i Central Park Family Restaurant. Na to, żeby sprawdzić kuchnie lubelskich restauracji mamy ponad dwa tygodnie.

Piotr Nowak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.kurierlubelski.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.